Adıyaman, Urfa, Antep ya da Elazığ gibi pek çok bölgeye ait olduğu tartışılan çiğ köfte, her şehirde farklı damak zevkine hitap etmekte. Bazılarının et kullanırken bazılarının kullanmaması bu konudaki en temel farklılık. Hemen her bölgenin çiğ köftesi kendine özgü lezzet taşımakta. Bu lezzetleri tek tek deneyip buna göre karar vermekte yarar var. Çünkü herhangi biri, diğerlerinden çok daha iyi olabilir ya da sizin damak zevkinize daha rahat uyum sağlayabilir.
Etli Çiğ Köfte mi Daha Lezzetli Etsiz Çiğ Köfte mi?
Etli ya da etsiz çiğ köfteden yalnızca birini deneyenlerin aklında hep aynı soru oluşuyor. Etli mi daha güzel yoksa etsiz mi? Ne yazık ki etli çiğ köfte bu konuda biraz geride kalmakta. Bunun temel nedeni ise etli çiğ köfte yapmayı başarabilen kişi sayısının gerçekten az olması.
Etin kokusu, diri kalması, sinir ya da yağ barındırması etli çiğ köftenin reddedilmesinin nedenlerinden yalnızca birkaçı. Her ne kadar gerçek çiğ köfte seven, etli sever inanışı olsa da yiyenler daha güvenli bulduğu için etsiz çiğ köfteyi tercih ediyor.
Etli Çiğ Köfte mi Daha Kalorili Etsiz Çiğ Köfte mi?
Çiğ köfte hayranları, diyete başladıklarında akıllarında milyonlarca soru oluşur. Çiğ köfte diyet bozar mı, kilo aldırır mı ya da çiğ köfte kaç kaloriye sahiptir gibi sorular bunlardan sadece birkaçı. Bu aşamada bilinmesi gereken ilk nokta, etli çiğ köfte ile etsiz çiğ köftenin kalori farkının olduğu.
Etli çiğ köfte, etsize oranla daha kalorilidir. Bunun nedeni elbette kullanılan ettir. Üstelik tercih edilen ete bağlı olarak kalori değişikliği de dikkat çekmektedir. Bu yüzden etsiz çiğ köfteye öncelik vermeniz çok daha sağlıklı olur. Eğer illa ki etli yemek isterseniz o halde lavaş yerine marul tercih etmelisiniz.
Etli Çiğ Köfte mi Daha Sağlıklı Etsiz Çiğ Köfte mi?
Etsiz çiğ köfte tercih edenler, etliye nazaran çok daha güvenle yediklerini dile getirirler. Kullanılan etin yetirince pişmemiş olması, içindeki bakterinin insan vücuduna sıçramasına neden olur. Yenilen et, herhangi bir mikrop barındırıyorsa yiyeni de hasta etmeye yetecektir. Bu nedenle etli çiğ köftenin risk taşıdığı bilinmelidir.
Çiğ köfte içerik olarak acı, baharat ve sebze bulundurduğu için sağlıklıdır. Üstelik bulgurun lifli yapısı da sindirim sistemine faydalıdır. Etsiz olduğu sürece sağlığı tehdit eden bir yanı yoktur. Etli çiğ köfte yiyenler ise etin gerçekten piştiğinden emin olmalıdır.
Etli Çiğ Köfte mi Etsiz Çiğ Köfte mi?
Etli Çiğ Köfte mi Yoksa Etsiz Çiğ Köfte mi Daha Çok Tercih Ediliyor?
Çiğ köfte severlere göz atıldığında bölgesel farklar dikkat çekiyor. Etli çiğ köfte daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tercih edilirken etsiz çiğ köftenin diğer bölgelerde daha revaçta olduğu görülüyor. Et ve et ürünleri tüketimi ile yakından alakalı olan bu durum, her iki şartta da çiğ köftenin sevilen bir lezzet olduğunu ispatlıyor.
Etli Çiğ Köfte mi Etsiz Çiğ Köfte mi?
Etli Çiğ Köfte mi Etsiz Çiğ Köfte mi?